fbpx
TestamentePrivat

Testamente – hvad skal der ske med din arv?

Mange tænker, at ”vi må også få set på det med testamente” – andre har fået oprettet testamente, men tingene har ændret sig, så en ”opdatering” er nødvendig.
Mange mener at de slet ikke har behov for et testamente. Det er dog sjældent tilfældet. En stor del af vores rådgivning går på, hvad der sker, hvis der ikke laves et testamente.
Kontakt osLæs mere

Hvorfor skal jeg bruge en advokat til at lave et testamente?

Det er i dag muligt at finde næsten alt på nettet og det inkluderer også skabeloner til ting som testamenter. De gør det muligt for dig selv at udarbejde dit testamente. Det er en helt naturlig udvikling at vi, grundet digitaliseringen, bliver mere selvhjulpne.
Hos Mieritz Advokatfirma oplever vi at vores klienter oftest har konkrete spørgsmål og forhold, der ikke kan håndteres eller besvares i en skabelon fra nettet.

Det vi oftest bliver spurgt til

Skal jeg have et testamente?

Svaret vil være: ”Det kommer an på…”

 

Hos Mieritz Advokatfirma er vi altid kun et opkald væk og svarer gerne overordnet på, hvorvidt et testamente vil være nødvendigt for netop dig.

Dog kan vi først give et konkret svar, når vi kender alle dine forhold.

Hvad koster et testamente?

At oprette et testamente koster fra kr. 5.000 inkl. moms.

Derudover kommer et gebyr til notar på kr. 300.

Hvem arver mig?

Det vil altid afhænge af din familieform. Hvis du er enlig og uden børn, så vil det typisk være dine forældre og/eller søskende, som arver dig.

 

Hvis du er gift uden børn, vil det være din ægtefælle, som arver dig. Hvis du er gift med børn er udgangspunktet, at din ægtefælle og dine børn arver til deling. Netop dette scenarie er ikke alle opmærksomme på.

 

Hvis du er samlevende, arver din samlever ikke, uanset hvor mange år I har boet sammen. Det kræver et testamente for at I arver hinanden. Hvis du er samlevende med børn, arver børnene og ikke samleveren, medmindre I har lavet et testamente.

Kan jeg gøre arv til særeje?

Det korte svar er ja.

 

Der er en lang række muligheder for at gøre arv til både ægtefælle og børn, til deres særeje. Særeje betyder, kort fortalt, at det man har arvet, ikke skal deles i tilfælde af skilsmisse og/eller død. Der findes flere typer særeje, som det er vigtigt at få rådgivning om, så du kan vælge det rigtige for din situation.

Rådgivning i processen fra A-Z

Kan man ændre sit testamente?

Som udgangspunkt ja.

 

Det kan dog være bestemt i testamentet, om man kan ændre på det og i så fald hvordan og hvor meget. Det vil typisk være tilfældet hvis man som ægtefæller eller samlevende, har lavet et testamente og den ene er død.

 

Her kan der være begrænsninger på, hvad den længstlevende kan ændre i testamentet. Det kan have sine fordele, men også ulemper og netop derfor er det en god ide, at få rådgivning om det, når man udarbejder testamentet.

Skal et testamente tinglyses?

Et testamente skal ikke tinglyses.

Et testamente kan underskrives på flere forskellige måder.

 

Den bedste og mest anvendte måde er foran en notar. Notaren er ved den lokale byret og sikrer, at vedkommende der underskriver testamentet kender til indholdet af testamentet. Når man underskriver et testamente ved notaren, gemmes der samtidig en kopi af testamentet i CPR-registret. Det gør, at det automatisk bliver fundet, når man afgår ved døden.

 

Det er også muligt at lave vidnetestamenter og nødtestamenter. Det er dog vores klare anbefaling, at man laver et notartestamente, hvis man har tiden til det.

 

Et vidnetestamente kræver, at der er to vidner, som bevidner, at den der underskriver testamentet er ved sine ”fulde fem”. Vidnerne må ikke være nærtstående eller arvinger, hvilket typisk besværliggør denne type testamente.

 

Et nødtestamente kan laves, hvis man befinder sig i en nødsituation, hvor man er i overhængende fare for at miste livet. Et nødtestamente er ikke gyldigt i ret lang tid, så hvis man klarer situationen, skal man enten lave et notartestamente, eller et vidnetestamente bagefter.

Hvem arver hvis jeg ingen arvinger har?

I sidste ende går din arv til statskassen, hvis ikke du har arvinger efter arveloven.
Det kan undgås med et testamente.

Kan jeg gøre mine børn arveløse?

Som udgangspunkt nej, da børn, i henhold til Arveloven, er tvangsarvinger. Tvangsarven udgør 25 %, som deles mellem evt. ægtefælle og barn/børn.

 

Der findes dog en række muligheder for, via testamente og evt. ægtepagt, at minimere arven til børnene.

Jeg er blevet skilt – gælder mit testamente med min eksmand/ekskone stadig?

Svaret er: ”Det kommer an på..”

 

I de fleste tilfælde er det angivet i testamentet, at det falder bort helt eller delvist ved samlivsophævelse, separation eller skilsmisse. Vi har dog i flere tilfælde oplevet, at det ikke er skrevet ind i testamentet.

 

I de situationer vil testamentet stadig gælde, hvilket vil betyde, at din tidligere ægtefælle vil arve dig.

Hvad er uskiftet bo?

Når vi taler om arv, er der mange der kender til udtrykket uskiftet bo. Men de fleste har en forkert opfattelse af, hvad uskiftet bo egentlig er.

 

Et uskiftet bo giver den længstlevende ægtefælle råderetten over den afdødes formue. Det betyder, at arven efter den afdøde ikke fordeles mellem børnene, førend den længstlevende går bort (eller vælger at skifte boet).

 

Man gør altså ikke børnene arveløse, men udskyder tidspunktet for hvornår de modtager arv.

 

Det er kun ægtefæller, som kan sidde i uskiftet bo efter hinanden. Hvis I kun har fællesbørn kan den længstlevende ægtefælle selv vælge om han/hun vil sidde i uskiftet bo. Børnene har ingen indflydelse på beslutningen.

 

Hvis der er særbørn, skal de give tilladelse til at ægtefællen kan sidde i uskiftet bo med deres forælder.

Hvorfor er uskiftet bo en god ide?

Fordelen ved et uskiftet bo er, at den længstlevende ægtefælle kan overtage hele formuen og ikke behøver udbetale arv til børnene med det samme.

 

Hvis der ikke er et testamente, er udgangspunktet at ¼ af fællesformuen skal udbetales til børnene. Det kan i konkrete tilfælde være mange penge og kan gøre, at den længstlevende er nødsaget til at sælge sin bolig.

Hvad er ulemperne ved uskiftet bo?

Der er ikke kun fordele ved uskiftet bo. Et par af ulemperne er oplistet her:

  • Du kan ikke indgå nyt ægteskab.
  • Du er ansvarlig for den afdødes gæld.
  • Du er begrænset ift. at oprette testamente

 

Som længstlevende må du ikke misbruge rådigheden over den fælles formue. Det kan ske ved at give meget store gaver eller sælge store aktiver til en meget billig pris. Der skal dog i praksis ret meget til, for at der er tale om et reelt misbrug.

En stor del af vores rådgivning går på, hvad der sker, hvis der ikke laves et testamente.

Hos Mieritz Advokatfirma er det vigtigste, at få oplyst vores klient om, hvad deres muligheder er, således at de reelt kan tage stilling til om de vil have lavet et testamente eller ej.

Den største del af vores arbejde som advokater i forbindelse med udarbejdelse af et testamente er at rådgive, dels om indholdet i testamentet, men også hvad konsekvensen af de forskellige
bestemmelser i testamentet har, for vores klienter.

Lovgivningen på området er, langt hen af vejen, bygget op således at lovgivningens almindelige regler søger at tage højde for det, som de fleste typisk ønsker sig. Dog overlader loven en lang række forhold til konkrete tilpasninger.

Hvis man ikke får lavet de konkrete tilpasninger, så rammer man ikke i alle tilfælde det slutresultat, som man troede eller ønskede. Netop derfor er rådgivning i forbindelse med udarbejdelse af et testamente afgørende, således at det netop passer på din situation. Med rådgivning undgår du, at dit testamente slet ikke passer på dig, din situation og dine ønsker.

Hos Mieritz Advokatfirma har vi stor erfaring med denne rådgivning og hjælper dig gerne på vej.

Se video - Vi er på din side

Kontakt os

Hvis du har brug for rådgivning, kan du med fordel benytte kontaktformularen nedenfor og beskrive dit problem kort, så vil vi vende tilbage på din henvendelse hurtigst muligt. Vedrører din sag konkurs eller konkursbegæring? Så skriv til konkurs@mlaw.dk