fbpx

Hvordan får jeg en erhvervskonto?

Som ny iværksætter eller erhvervsdrivende vil du bruge din tid på at være kreativ og drive din virksomhed. Desværre oplever mange at oprettelse af en erhvervskonto kan være en tidskrævende udfordring og at bankerne kan være tunge at danse med. Det kan være svært at tyde, hvilke kriterier banken vægter ved etablering af en erhvervskonto, da disse ikke fremgår på deres hjemmeside.

Hos Mieritz Advokatfirma modtager vi også ofte henvendelser fra erhvervsdrivende der har fået lukket deres erhvervskonto af banken, eller bliver mødt med strengere krav for at kunne bibeholde kontoen.  

Derfor har vi lavet en vejledning til at ansøge om en erhvervskonto og en tjekliste der kan gøre det lettere for dig at imødekomme bankens krav. Så kan du i stedet bruge din tid på det du er bedst til.

 

Hvorfor skal jeg have en erhvervskonto til min virksomhed?  

En erhvervskonto adskiller dine private midler fra din virksomheds midler, således at der skabes klarhed over dine indtægter og udgifter

Har du et Aps eller A/S, er du forpligtiget til at have en erhvervskonto til din virksomhed. Er du indehaver af en enkeltmandsvirksomhed eller en personligt ejet mindre virksomhed, er det ikke et lovkrav.

I de fleste tilfælde kræver bankerne dog alligevel, at du opretter en erhvervskonto. Det gør de for at leve op til deres forpligtelser i henhold til hvidvaskloven.

Bankerne er, ifølge hvidvaskloven, forpligtigede til at kende deres kunder, hvilket indebærer at kontrollere kundernes identitet, herunder at overvåge transaktioner som de gennemfører.

Hvidvaskloven bygger på EU-direktivet om forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering og det betyder, at alle banker i EU skal efterleve de samme regler. Du kan læse mere om pligter og regler i forhold til hvidvaskloven her.

 

Hvordan ansøger jeg om en erhvervskonto?

Bankerne tilbyder at oprette en erhvervskonto med henblik på, at tjene (flere) penge på dig, i form af renter og gebyrer. Vi anbefaler derfor, at du i første omgang henvender dig til din nuværende bank, og forhører dig om dine muligheder for at oprette en erhvervskonto, såfremt du har private lån hos dem. Private lån kan være lån som huslån, billån og forbrugslån mv. Hvis dine private lån er spredt mellem flere banker, kan du tilbyde at samle dem hos din nuværende bank, for at gøre dig mere attraktiv som kunde.

Hvis din nuværende bank ikke kan være behjælpelig, kan du henvende dig til en anden bank. Her skal du også huske at gøre opmærksom på dine private lån. Dine muligheder for at oprette en erhvervskonto øges, hvis du overflytter og samler dine lån i den nye bank.

Tjekliste: Forbered dig grundigt

Ved at lave dit forarbejde, kan du øge dine muligheder for at få oprettet en erhvervskonto. Følg denne tjekliste når du udarbejder din ansøgning.

 • Udarbejd en forretningsplan.
  • Redegør for virksomhedens aktivitet
   • Hvem er dine primære konkurrenter?
   • Sælger du varer eller tjenesteydelser?
  • Henvender du dig til private eller erhvervsdrivende?
  • Hvilken prisklasse hører dine varer eller tjenesteydelser under?
   • Fra kr. 500-5.000, 5.000-10.000, eller andet?
 • Redegør for dine midler
  • Modtager du penge fra udlandet?
  • Indsætter og hæver du kontanter i banken?
   • Bilag for kontanter som indsættes på kontoen
   • Bilag for kontanter som hæves på kontoen
  • Har du udlejet dele af dit kontor?
   • Husk at tilsende lejekontrakten
  • Modtager du offentlig tilskud?
   • Husk at tilsende dokumentation for bevilling.
 • Årsregnskab for tidligere- og indeværende år
  • Bilag / kvitteringer for køb og salg.
Der findes forskellige værktøjer til at udarbejde en forretningsplan. Som udgangspunkt anbefaler vi en SWOT-analyse, da den er simpel at udarbejde og viser, at du har en professionel tilgang til din virksomhed. Du kan finde en model til at udarbejde en SWOT analyse her

 

Det giver større troværdighed, hvis en revisor har udarbejdet årsregnskaberne, uanset virksomhedsform. Vi anbefaler derfor, at du får en revisor til at udarbejde dine regnskaber hvis det er muligt.

I forlængelse af tjeklisten skal det bemærkes, at banken ikke er forpligtiget til at oprette en erhvervskonto på samme måde som en lønkonto. Selv når den ovennævnte dokumentation er indsamlet oplever vi ofte, at man som erhvervsdrivende fortsat er udfordret ved oprettelse af en erhvervskonto.

 

Hvorfor kan jeg ikke få en erhvervskonto?

Den primære grund til, at banken ikke ønsker at oprette en erhvervskonto, eller ønsker at ophæve samarbejdet med din virksomhed, er oftest at du har overførsler til eller fra udlandet, men mangler bilag på disse.

Det kan være svært at holde styr på bilag, derfor bør du overveje om du helt kan undgå udenlandske overførsler. Hvis en stor del af dine kunder betaler fra udlandet, skal du huske at beholde bilagene, så banken tydeligt kan se, at du har købt eller solgt dine varer.

Hvis du har indgået aftaler om vedvarende levering af varer eller tjenesteydelser, skal du huske at oprette en kontrakt på det, så den kan sendes med ansøgningen.

Ovenstående vejledning har hjulpet flere af vores kunder til at få oprettet en erhvervskonto, enten hos deres nuværende bank, eller ved henvendelse til en anden bank.  

Har du spørgsmål til denne vejledning, eller ønsker du at Mieritz Advokatfirma rådgiver og vejleder dig i processen, så tøv ikke med at kontakte os på: info@mlaw.dk

 

 

Kontakt os

Hvis du har brug for rådgivning, kan du med fordel benytte kontaktformularen nedenfor og beskrive dit problem kort, så vil vi vende tilbage på din henvendelse hurtigst muligt. Vedrører din sag konkurs eller konkursbegæring? Så skriv til konkurs@mlaw.dk