fbpx

Interview med byrådspolitiker og iværksætter Mette Jorsø

Mette Jorsø er iværksætter og byrådspolitiker i Køge Kommune

Som byrådspolitiker, iværksætter, formand for Erhvervshus Sjælland og meget andet, har Mette mange forskellige kasketter på i sin hverdag.

Jesper og Mette taler om at komme ind i lokalpolitik, erhvervsfremme både i Køge og i regionen, iværksætteri og selvfølgelig også lidt om AI.

Som byrådsmedlem på 13. år handler lokalpolitik for Mette ikke om mærkesager, men om at tage stilling til alle sager i kommunen. I stedet taler Mette om de kompetencer man skal have som politiker: evnen til samarbejde, at udfordre og indgå kompromisser. Egenskaber der også er gode at have i erhvervslivet.

Der bliver også talt succes, hvordan man måler det og hvorfor lykken ikke altid er at gå ned med stress, for at kunne køre i Porsche.

Se podcasten her

 

Muligheder og udfordringer i Køge Kommune

Køge er en kommune i stor udvikling, men som derfor også bliver udfordret på velfærden og infrastrukturen. Der skal bygge nye børnehave og der er ikke plads til at udvide infrastrukturen særligt meget.

Erhvervspolitisk er der fart på. Nogle virksomheder har fået vind i sejlene, mens detailhandlen er udfordret og antallet af konkurser stiger efter corona. Gennemsnitligt går det godt, men nogle områder er udfordrede, eksempelvis håndværkerfaget.

Iværksætteri

Mette har en passion for at starte ting op og har mange forskellige interesser. Kombineret med en passion for indretning, har Mette startet webshoppen melimelo.dk, med fokus på udelivet i haven og danske produkter. Hun har kunder i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland.

Produkterne finder hun på messer i Danmark, Paris, Frankfurt og Stockholm, men ender ofte med danske brands – de er foran på design og kvalitet.

Udfordringer som iværksætter

Som webshopejer bliver Mette opfattet som en trussel til den mere traditionelle detailhandel, især i lokalområdet. Men det er ikke nok at have en webshop, især ikke med hendes sortiment. Man skal i dag have både en webshop og et showroom eller en fysisk butik. Mette holder pop-up shops hos sig selv privat, men det har også sine begrænsninger, især i forhold til eksempelvis møbler.

Levering kan også været en udfordring.

Det bedste ved at have sin egen webshop

Det giver en stor frihed, at man selv kan vælge hvornår man pakker, hvordan der reklameres og hvor man gør det. Det er også et dejligt afbræk fra sit andet virke at kunne pakke eller køre med varer.

I fremtiden vil hun gerne gøre det mere professionelt. Mette ser det som et privilegie ikke at leve kun af webshoppen, så der er potentiale, men det haster ikke.

Erhvervshus Sjælland

Mette har været formand for Erhvervshus Sjælland i et års tid.

Hovedopgaven i Erhvervshus Sjælland er at hjælpe virksomhederne til at vækste på alle måder. Sjælland er det svageste led når det kommer til eksempelvis eksportvirksomheder og uddannelse. Det er derfor hovedopgaven i regionen at løfte virksomhederne, ved at få dem med i projekter der kan give noget finansiering til udvikling. Der er også de to fyrtårnsprojekter Femern-Belt og Biosolutions.

En udfordring for virksomhederne er ansøgningsprocessen of finansieringen. Det skal forenkles, så det ikke er så besværligt at komme med i de forskellige projekter, enten på grund af mangel på ressourcer eller likviditet.

Målet med Erhvervshus Sjælland er at løfte regionen, skabe nogle alliancer der kan styrke virksomhederne og løfte uddannelsesniveauet. Sidste år omsatte de for 259 mio. kr. i projekter. En opfordring her fra er at gå ind og kigge og få søgt. Der er god hjælp at hente til at komme med i de forskellige puljer.

Mette opfordrer virksomhederne til at være modige. Det kan virke grænseoverskridende, men det kan være rigtig godt at få sparring til udvikling.

Hvad er succes?

Det er ikke altid Jesper Buch og Løvens hule der definerer succes. Det er ikke nødvendigt at gå ned med stress og køre en Porsche for at føle at man lykkedes. Selv om man har travlt, skal man have tid til at give noget også – det kan være i form af foreningslivet eksempelvis. “Jeg er glad for hvad jeg laver og det skal hænge sammen det hele”, siger Mette.

Det handler om at finde noget man kan lide at lave. Jeg kan godt finde glæde i mange forskellige ting. Det kan også blive en udfordring at få et “almindeligt” arbejde fordi der er det ikke sikkert man kan fortsætte med sit politiske virke.

Vi vil alle sammen gerne tjene nogle penge, men vi taler ikke så gerne løn. Det skal være ok at sige man gerne vil tjene nogle flere penge ved at gøre mere af det man er god til og glad for at lave. Hvorfor ikke tale om tingene?

Et par gode råd:

  • Uanset hvad man gerne vil, skal man udse sig nogle mennesker der har prøvet det før og snak med dem, allier dig med eksempelvis Erhvervshusene for at få viden til at komme i gang.
  • Prøv at spring ud i det – det kan kun gå galt.
  • Hav folk omkring dig, så du ikke går med det hele alene – skab noget netværk. Vis din sårbarhed og tvivl, der er folk der gerne vil hjælpe dig.

Kontakt os

Hvis du har brug for rådgivning, kan du med fordel benytte kontaktformularen nedenfor og beskrive dit problem kort, så vil vi vende tilbage på din henvendelse hurtigst muligt. Vedrører din sag konkurs eller konkursbegæring? Så skriv til konkurs@mlaw.dk