Hvad hjælper advokaten med i en ejendomshandel?
Boligkøb er en stor beslutning og typisk en af de største investeringer du laver her i livet. Især for førstegangskøbere kan der være mange spørgsmål om, hvordan en ejendomshandel forløber og om man skal søge rådgivning.
Hos Mieritz Advokatfirma er vi specialister i køb af fast ejendom. Uanset om du vil købe en andelsbolig, lejlighed, villa eller nybyg, står vi klar til at rådgive dig, så du ved om det er den rigtige bolig for dig.
Vi sikrer at alle nødvendige dokumenter følger med købsaftalen og gennemgår de 4-600 sider, så du får en grundig forståelse af boligen og dens forhold, inden du bindes af handlen. Hvis det ikke er den rette bolig for dig, kan vi få dig ud af handlen igen, uden ekstra omkostninger.
Hvis du står og skal byde på en bolig, så er det vigtigt at du får skrevet et advokatforbehold (rådgiverforbehold) ind i købsaftalen, før du skriver den under. I en købsaftale udarbejdet af en ejendomsmægler fra Dansk Ejendomsmæglerforening, vil advokatforbeholdet fremgå af købsaftalens punkt 11.
Her på siden kan du se, hvordan en ejendomshandel forløber, fra du giver et bud til handlen er endelig og boligen er din.
Faste priser for køberrådgivning i en ejendomshandel
Hos Mieritz Advokatfirma har vi faste priser på vores rådgivning i forbindelse med boligkøb.
Priserne varierer afhængigt af hvilken type ejendomshandel det drejer sig om. Du kan se en
oversigt herunder.
Alle priser inkluderer gennemgang af købsaftale og alle relevante dokumenter i ejendomshandlen,
møder, udarbejdelse af skøde, refusionsopgørelse og berigtigelse i øvrigt.
Desuden skal der betales en tinglysningsafgift. Dette beløb betales til staten og afhænger af
købesummen. Det er derfor ikke regnet med i nedenstående.
Køb af hus (som er bygget og taget i brug):
9.500 kr. inkl. moms
Køb af ejerlejlighed:
9.500 kr. inkl. moms
Køb af andelsbolig:
8.500 kr. inkl. moms
Køb af grund:
6.500 kr. inkl. moms
Køb af projektsalgslejlighed:
11.500 kr. inkl. moms
Selvsalg:
15.000 kr. inkl. moms
Fra købsaftale til endelig handel
– hvad er processen?
Du har fundet din drømmebolig og er klar til at give et bud – hvad så nu?
- Finder drømmehuset
- Afgiver et bud (med et advokatforbehold)
- Købsaftale udarbejdes (med et advokatforbehold)
- Køber og sælger underskriver købsaftalen
- Advokat og bankforbehold indtræder
- Møde med advokaten
- Advokat sender godkendelsesbrev
- Advokatforbehold udløber
- Betingelser i godkendelsesbrev afklares
- Endelig handel
1. Indledende rådgivning
Vi vurderer dine behov og forklarer juridiske aspekter ved boligkøbet.
2. Afgiver et bud
Efter I har fundet jeres drømmebolig, skal I afgive et bud til ejendomsmægleren. Herefter vil ejendomsmægleren sende jer et skema, hvor I skal udfylde oplysninger omkring jeres bank og advokat. Det er således allerede i denne forbindelse, I skal bede om at få et advokatforbehold og et bankforbehold med i købsaftalen.
3. Købsaftale udarbejdes
Hvis I er de eneste – eller de højstbydende – købere, vil ejendomsmægleren herefter udarbejde en købsaftale.
Det er vigtigt, at I, før I skriver under, tjekker, at købsaftalen indeholder både advokat- og bankforbehold. Hvis boligen sælges af en ejendomsmægler, der er medlem af Dansk Ejendomsmæglerforening, vil advokatforbeholdt fremgå af købsaftalens punkt 11.
Hvis I er i tvivl om, hvorvidt købsaftalen indeholder et advokatforbehold, kan I altid sende den forbi os inden I underskriver.
4. Køber og sælger underskriver købsaftalen
Når I har læst købsaftalen igennem og sikret jer, at advokatforbeholdet er med i købsaftalen, skal købsaftalen underskrives af jer som købere såvel som af sælgeren(e) af boligen.
5. Advokat- og bankforbehold indtræder
Når den sidste part har skrevet under på købsaftalen, sættes advokat- og bankforbeholder i gang.
Advokatforbeholdet løber typisk i 3-6 hverdage fra det tidspunkt, hvor begge parter har skrevet under på købsaftalen. Straks efter at advokatforbeholdet er indtrådt, læser advokaten alle dokumenter i bolighandlen igennem for jer. I et almindeligt huskøb læser advokaten typisk mellem 400 og 600 sider, og disse dokumenter inkluderer f.eks. tilstandsrapporten, el-eftersynet, tingbogen, servitutter, lokalplaner, byggesags-dokumenter, ejendomsdatarapporten, ejeskifteforsikringens betingelser mv.
Hvis advokaten finder noget i disse dokumenter, der gør, at han/hun helt vil fraråde jer at købe boligen, kan advokaten vha. advokatforbeholdet trække jer ud af handlen uden omkostninger. Hvis I ikke inkluderer et advokatforbehold i aftalen, koster det jer 1% af købesummen at træde tilbage fra aftalen vha. jeres fortrydelsesret.
6. Møde med advokaten
Indenfor de 3-6 hverdage, hvor advokatforbeholdet er gældende, skal I som købere til et møde med advokaten. På mødet gennemgår advokaten hele handlen for jer, og I kan sammen med advokaten få afstemt jeres forventninger til den bolig, I er ved at købe. Advokaten fortæller jer tillige om der er nogle forhold ved boligen, der skal undersøges nærmere – dette kan f.eks. være dokumenter, der mangler, eller som der er fejl i.
7. Advokat sender godkendelsesbrev
Efter I har været til møde med advokaten (men stadig indenfor de 3-6 hverdage som advokatforbeholdet typisk løber i), sender advokaten et godkendelsesbrev til ejendomsmægleren/sælgeren. I godkendelsesbrevet har advokaten skrevet sine betingelser for at han/hun kan godkende handlen. Betingelserne i godkendelsesbrevet skal opfyldes af sælger (eller af jer som købere), inden handlen kan blive endelig. Et eksempel på en betingelse, som en advokat kan angive i et godkendelsesbrev, kan f.eks. være at et vidst sted på boligen (f.eks. badeværelset) skal undersøges nærmere af en byggesagkyndig. Handlen kan ligeledes være betinget af at I som købere får solgt jeres eget hus.
8. Advokatforbehold udløber
Efter 3-6 hverdage udløber advokatforbeholdet. Herefter kan der ikke længere gøres nye betingelser gældende. Handlen er dog ikke endelig, før de betingelser, som advokaten angav i si godkendelsesbrev er blevet afklaret.
9. Endelig handel
Når alle betingelserne i godkendelsesbrevet er afklaret, skriver advokaten det, der hedder ”endelig handel”. Dette betyder, at I kan poppe champagnen og fejre, at I har købt jeres drømmebolig.
Skal du vælge køberrådgiver eller advokat til et boligkøb?
Når du skal købe bolig, er det afgørende at få den rette rådgivning – men hvad er egentlig forskellen på en boligadvokat og en køberrådgiver? Selvom begge kan hjælpe dig gennem boligkøbsprocessen, kan en boligadvokat tilbyde en unik tryghed, når det kommer til uforudsete udfordringer og komplekse aftaler. Uanset hvilken rådgiver du vælger, er det vigtigt at gøre dit hjemmearbejde, så du træffer det bedste valg for dig og din investering.
Læs mere om, hvordan en boligadvokat kan sikre dig mod potentielle faldgruber og gøre din bolighandel så tryg som muligt her.