fbpx

Hvad er et familielån?

hvad er et familielån?

Et familielån gør det muligt at hjælpe sin familie eller venner økonomisk. På trods af navnet ”familielån”, kan lånet også gives til en ven eller kæreste.

Et familielån er et gældsbrev, hvori det kan aftales, at lånet enten er rentefrit eller med en meget lav rente. Som udgangspunkt har et rentefrit familielån ingen skattemæssige konsekvenser for hverken långiver eller låntager.

Der laves ofte familielån i forbindelse med, at forældre eller bedsteforældre ønsker at give en hjælpende hånd til børn eller børnebørn, eksempelvis til køb af bolig, bil eller en anden stor udgift.

Hvorfor skal jeg lave et familielån?

Der er desværre en tendens til, at der kan opstå konflikter mellem familiemedlemmer i forbindelse med pengesager. Dette kan nemt undgås ved at stifte et familielån. Dette gøres ved at der udarbejdes en låneaftale, også kaldet et gældsbrev.

Et gældsbrev er dit skriftlige bevis for, at du har lånt pengene ud. Derudover får du dokumentation for aftalens indhold og vilkår, for eksempel hvornår lånet skal tilbagebetales. Det er væsentlige detaljer som måske ellers med tiden, kan gå i glemmebogen. Denne dokumentation vil også kunne bruges i eventuelle tvister mellem långiver og låntager og som dokumentation til SKAT.

Hvis du vil lave et familielån, er det vigtigt, at lånet bliver oprettet korrekt. Lånet skal være et såkaldt anfordringslån. Det betyder, at det skal kunne opsiges af långiver med et kort varsel. Det er fx normalt at anvende 14 dages varsel. Herudover er det vigtigt, at der er tale om et reelt gældsforhold. Det vil sige at man reelt skal kunne dokumentere at lånet er overført.

Mange anvender familielån ved overdragelser internt i familien. Det kan for eksempel være ved overtagelse af ejendom i familien, generationsskifte eller lignende.

Det er vigtigt at pointere, at man i låneaftalen ikke må kombinere et familielån med afdragsfrie gaver. Det må altså ikke fremgå af aftalen, hvis man har til hensigt at afdrage på lånet med en årlig skattefri pengegave. En direkte sammenkædning af lån og afdrag ved gave vil medføre at hele lånebeløbet anses som en gave og derfor vil blive beskattet med den relevante gaveafgift. Derfor bør du søge rådgivning omkring denne konstruktion inden du udarbejder dine dokumenter.

Der kan let opstå spørgsmål i forbindelse med at stifte et familielån. Hos Mieritz Advokatfirma står vi klar til at besvare dine spørgsmål, rådgive og hjælpe dig med at stifte et lån tilpasset dine ønsker – så tøv derfor ikke med at give os et kald eller sende en os en mail.

Kontakt os

Hvis du har brug for rådgivning, kan du med fordel benytte kontaktformularen nedenfor og beskrive dit problem kort, så vil vi vende tilbage på din henvendelse hurtigst muligt. Vedrører din sag konkurs eller konkursbegæring? Så skriv til konkurs@mlaw.dk