fbpx

De 10 mest almindelige bortvisningsgrunde

Hvad er de 10 mest almindelige bortvisningsgrunde fra en arbejdsplads?

Det er ikke en rar oplevelse at bortvise en medarbejder. Hvis det bliver nødvendigt, er det dog en god idé at kende reglerne for hvornår og hvordan, en bortvisning foregår. I artiklen gennemgår vi de mest almindelige bortvisningsgrunde, og hvordan du som arbejdsgiver skal forholde dig, hvis du skal bortvise en medarbejder.

Bortvisning af en medarbejder kan ske i tilfælde, hvor medarbejderen har været illoyal over for dig som arbejdsgiver. Som udgangspunkt siger man, at medarbejderens handlinger eller adfærd skal kunne betegnes som grov misligholdelse. Det indebærer typisk brud på ansættelsesretlige forpligtelser eller strafbare handlinger og kriminalitet. Ved bortvisning har medarbejderen ikke krav på løn og bliver fjernet fra sin stilling øjeblikkeligt.

10 typiske bortvisningsgrunde:

  1. Udeblivelse: Når medarbejderen ubegrundet ikke møder på arbejde.
  2. Illoyalitet: Forhold der har en negativ indflydelse på arbejdsgiveren eller virksomhedens interesser.
  3. Arbejdsvægring: Når medarbejderen ikke vil udføre de arbejdsopgaver, der er aftalt i ansættelseskontrakten.
  4. Forkerte oplysninger om uddannelse og kvalifikationer: Når medarbejderen f.eks. har løjet på sit CV.
  5. Forkerte oplysninger om sygefravær og helbred: Det kan også være, hvis en medarbejder melder sig syg, men det viser sig, at der er en anden grund til, at medarbejderen ikke møder på arbejde.
  6. Personalepolitik: Overtrædelse af arbejdspladsens personalepolitikker. Det kan f.eks. være et forbud mod indtagelse af alkohol i arbejdstiden.
  7. Tyveri: Når medarbejderen har stjålet fra enten virksomheden eller arbejdsgiveren.
  8. Vold: Voldelig adfærd på arbejdspladsen.
  9. Trusler: Trusler om vold rettet mod arbejdsgiveren eller andre medarbejdere.
  10. Euforiserende stoffer: Når medarbejderen indtager eller er påvirket af euforiserende stoffer på arbejdspladsen.

Hvornår er en bortvisning berettiget?

En bortvisning skal altid være berettiget. Det betyder, at du som arbejdsgiver skal kunne begrunde og eventuelt bevise, at medarbejderen har misligholdt ansættelsesforholdet. Hvis bortvisningen derimod er uberettiget, kan du risikere at skulle betale erstatning til medarbejderen.

Som arbejdsgiver skal du oplyse din medarbejder om, at vedkommende er blevet bortvist og hvorfor. Typisk vil en bortvisning komme efter, du allerede har givet din medarbejder en eller flere advarsler. Der kan dog være mange tilfælde, hvor det ikke vil være nødvendigt med en advarsel inden, at medarbejderen bortvises.  

Der er i princippet ikke noget krav om, hvordan en bortvisning skal se ud. Vi anbefaler dog altid, at den gives til medarbejderen på skrift. Her er det en god idé at have oplysninger på både dig selv som arbejdsgiver og din medarbejder. Derudover bør du skrive datoen og begrundelsen for bortvisningen. Til sidst kan det også være relevant at oplyse medarbejderen om eventuelle konkurrenceklausuler, eller hvis medarbejderen f.eks. skal tilbagelevere en arbejdscomputer.

I Mieritz Advokatfirma har vi stor erfaring inden for ansættelsesretten. Har du spørgsmål til noget af dette, eller har du brug for rådgivning i forbindelse med bortvisning af en medarbejder, så kontakt os på info@mlaw.dk eller på telefon 32 42 64 00 


Ofte stillede spørgsmål

Hvordan kan jeg sikre, at en bortvisning er berettiget?

Sørg for at have klare beviser på grov misligholdelse og konsulter en advokat for at bekræfte, at bortvisningen er juridisk holdbar.

Skal jeg give en advarsel før bortvisning?

Det er ofte bedst at give en advarsel først, men i tilfælde af alvorlige overtrædelser som tyveri eller vold, kan du bortvise med det samme.

Hvad bør inkluderes i dokumentationen ved bortvisning?

Inkluder dato, årsag til bortvisning, og dokumentation af hændelsen samt oplysninger om både arbejdsgiver og medarbejder.

Hvad sker der, hvis en bortvisning er uberettiget?

Du kan risikere at skulle betale erstatning til medarbejderen og skade virksomhedens omdømme.

Hvordan kan jeg undgå situationer, der fører til bortvisning?

Implementer klare personalepolitikker, uddan medarbejdere i disse, og håndter overtrædelser hurtigt og konsekvent.

Kontakt os

Hvis du har brug for rådgivning, kan du med fordel benytte kontaktformularen nedenfor og beskrive dit problem kort, så vil vi vende tilbage på din henvendelse hurtigst muligt. Vedrører din sag konkurs eller konkursbegæring? Så skriv til konkurs@mlaw.dk